BLOG

Veranderingen vanaf januari 2024


Een nieuw jaar betekent nieuwe wetten en regels. Zo gaan er ook deze maand een aantal zaken veranderen binnen jouw organisatie. Wij praten je graag bij.

Minimumloon gaat omhoog en wordt uurloon
Loonwijzigingen en een nieuwe betalingsstructuur worden periodiek doorgevoerd, elke zes maanden. Het minimumloon stijgt deze keer met 3,75 procent, waardoor het bruto uurloon op 13,27 euro komt. Het concept van een minimummaandloon wordt vervangen door een minimumuurloon, waarbij het vroegere verschil tussen 36 en 40 uur werken geëlimineerd is.
De loonstijging van 3,75 procent geldt voor een werkweek van 36 uur. Voor iemand die 40 uur werkt en het minimumloon ontvangt, betekent dit een stijging van maar liefst 15,29 procent. Uitkeringen zoals AOW, WAO, Wajong, Ziektewet en WIA worden gekoppeld aan het minimumloon en zullen dus ook stijgen. Bijvoorbeeld, de AOW-uitkering gaat van 1378,98 naar 1459,53 euro netto.

Stijging pensioenleeftijd
De wettelijke pensioenleeftijd verandert naar 67 jaar. Deze leeftijd stijgt van 66 jaar en 10 maanden naar 67 jaar, en zal in 2028 verder stijgen naar 67 jaar en 3 maanden.
Vanaf de leeftijd van 18 jaar beginnen per 1 januari medewerkers met het opbouwen van pensioen via het pensioenfonds van hun werkgever of bedrijfstak, in tegenstelling tot de vorige leeftijd van 21 jaar. Deze wijziging is een gevolg van nieuwe pensioenwetgeving die geleidelijk wordt ingevoerd in de komende jaren.

Reiskostenvergoeding
De belastingvrije reiskostenvergoeding wordt verhoogd van 21 naar 23 eurocent per kilometer, en de belastingvrije thuiswerkvergoeding stijgt van 2,15 naar 2,35 euro per dag thuiswerken. Het wordt ook eenvoudiger voor werkgevers om ov-abonnementen te verstrekken die ook voor privégebruik kunnen worden gebruikt.

Minder belastingvoordeel ZZP’ers
Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) en individuen met een eenmanszaak met een lager inkomen behouden een hoger netto inkomen, terwijl veel verdienende ondernemers meer belasting zullen betalen. Deze veranderingen omvatten aanpassingen in de inkomstenbelasting, waaronder de arbeidskorting, belastingschijven, mkb-winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek.

Minimumbelasting voor bedrijven
Om belastingontwijking wereldwijd te voorkomen, dienen grote bedrijven nu minimaal 15 procent winstbelasting te betalen. Deze regel geldt ook in Nederland, waar de winstbelasting momenteel 19 procent is voor de eerste 200.000 euro winst en 25,8 procent daarboven. Nederland kan extra belasting heffen als een multinational ook actief is in een land met een winstbelasting van minder dan 15 procent.

Verplichte duurzaamheidsrapportage
Grote beursgenoteerde bedrijven binnen de EU worden nu verplicht om jaarlijks een duurzaamheidsrapport te publiceren, waarin hun effect op het klimaat en milieu wordt beschreven. Dit rapport moet worden gecontroleerd door een externe accountant.

LAATSTE NIEUWS

Meld je aan voor de kennissessie 'Hoe ga je het inzetbaarheidsgesprek aan met...
14-01-2025
De markt is volop in beweging naar aanleiding van de aangekondigde handhaving...
6-01-2025
Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze Walk-In Wednesday.
3-01-2025
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close