NEWS & UPDATES

Prinsjesdag 2024: belangrijke wijzigingen voor jou als HR professional

 

Prinsjesdag is net achter de rug, dus hoog tijd om te bekijken wat er gaat wijzigen in 2025. Hieronder de belangrijkste zaken op een rij.

De krapte op de arbeidsmarkt
We hebben al langere tijd te maken met een krappe arbeidsmarkt. Het nieuwe kabinet wil onder andere parttimers gaan stimuleren om meer te gaan werken, met als resultaat dat dit dan ook meer loont. Dit moet gerealiseerd worden door het aanpassen van de algemene heffingskorting en de invoer van een extra belastingschijf.
Ook vindt het kabinet dat er fundamenteler nagedacht moet worden over welke soorten werk er gewenst zijn en hoe die zich tot arbeidsmigratie verhouden. 

Door in de arbeidsregio’s 35 nieuwe werkcentra op te richten wil het kabinet werkgevers en werkzoekenden aan elkaar koppelen middels van-werk-naar-werk trajecten.

Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar)
Het kabinet is voornemens om invoer van deze wetgeving, die schijnzelfstandigheid aanpakt, door te zetten. Deze wet zal meer duidelijkheid geven over wanneer iemand zzp’er is en wanneer niet.

Nulurencontracten
Het kabinet zal doorgaan met de wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten. In dit wetsvoorstel vervangt het bandbreedtecontract het nulurencontract.

€ 1 miljoen voor objectieve werving en selectie
Het kabinet gaat gelijke kansen op de arbeidsmarkt te stimuleren via objectieve wervings- en selectieprocedures. Hier trekt het kabinet jaarlijks € 1 miljoen voor uit.

Vereenvoudiging van verlofstelsel
Het kabinet gaat onderzoeken hoe het verlofstelsel uit de Wet arbeid en zorg op korte termijn kan worden vereenvoudigd. "Op lange termijn is de uitdaging hoe we arbeid en zorg combineren, als steeds meer mensen mantelzorg moeten verlenen". De SER werkt aan een advies hierover. 

Wetsvoorstel Personeelsbehoud bij Crisis
Het nieuwe kabinet gaat door met het wetsvoorstel Personeelsbehoud bij Crisis. Deze wet helpt werkgevers om hun werknemers te behouden tijdens crises die buiten het reguliere ondernemingsrisico vallen, met als doel dat werkgevers het daarmee sneller aandurven om werkgevers een vast contract te geven. 

Bezuinigingen op SLIM-regeling
De scholingssubsidie STAP is begin 2024 stopgezet. Een deel ervan is naar de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM) gegaan. Van het totale budget van € 111,7 miljoen is € 86,7 miljoen bestemd voor de periode 2025-2027. Het nieuwe kabinet gaat op deze regeling bezuinigen, elk jaar met 30%. 

Wijziging banenafspraak
Het vorige kabinet kondigde een wijziging aan waarmee de doelgroep van de banenafspraak gelijk wordt getrokken met de doelgroep lage-inkomensvoordeel (LIV). Het nieuwe kabinet is voornemens deze wijziging door te zetten.

Compensatie transitievergoeding stopt
Vanaf 1 juli 2026 kunnen werkgevers met 25 medewerkers of meer geen compensatie voor de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid meer aanvragen. Voor kleine bedrijven blijft deze regeling wel gelden.
 
OCTAS
Het kabinet wil de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) verbeteren en vereenvoudigen, met concrete voorstellen die gebaseerd zijn op de aanbevelingen van de OCTAS-commissie. Doel is een arbeidsongeschiktheidsstelsel waarin bestaanszekerheid en vertrouwen centraal staan en een stelsel dat toekomstbestendig, betaalbaar en uitvoerbaar is. Richting einde van het jaar komt het kabinet met voorstellen voor de uitwerking van OCTAS.

Wijziging dagloon WIA-uitkering
Er is een verandering in de maak voor de manier waarop het dagloon wordt berekend voor mensen die recht hebben op een WIA-uitkering en via de Ziektewet instromen na een ziekmelding vanuit de Werkloosheidswet (WW). Omdat de WW-uitkering per maand en achteraf wordt uitbetaald, kan het voorkomen dat mensen in de periode waarin hun dagloon wordt berekend soms een maand geen inkomen hebben. Dit kan zorgen voor een lager dagloon en daardoor voor een lagere uitkering. Door de wijziging van de berekening van het dagloon wordt dit probleem opgelost.

Meer wendbaarheid bij re-integratieverplichtingen
Het kabinet wil kleine en middelgrote ondernemers meer wendbaarheid geven bij re-integratieverplichtingen voor hun arbeidsongeschikte werknemers. Dit door sneller duidelijkheid te creëren over het vervangen van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer. De plannen hiervoor worden uitgewerkt.

Verlenging tijdelijke maatregel kwijtschelding voorschotten
De tijdelijke maatregel waarbij voorschotten niet teruggevorderd worden als blijkt dat werknemers bij de claimbeoordeling geen recht op een WIA-uitkering hebben, wordt verlengd met 1 jaar, tot en met 2025. Een voorwaarde is dat dit niet verrekend kan worden met een andere uitkering. 

Bezuiniging Werkloosheidswet (WW)
Er moet op de Werkloosheidswet (WW) worden bezuinigd. Dit vraagt om een verdere uitwerking van diverse varianten, zoals het verlengen van de opzegtermijn bij arbeidsovereenkomsten in combinatie met een poortwachterstoets WW bij UWV en/of een verkorting van de WW-duur tot 18 maanden. Komende tijd wordt duidelijk hoe het kabinet dit gaat doen.  

Nieuw pensioenstelsel gaat door
Het kabinet gaat in 2025 verder met de implementatie van de Wet toekomst pensioenen. Zo gaat de regering volgend jaar verder met de informatievoorziening over de nieuwe pensioenwet en brengt het knelpunten rondom de overgang naar de nieuwe pensioenregeling in kaart. Daarnaast wordt het wetsvoorstel toezeggingen pensioenonderwerpen in 2025 aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook worden er maatregelen genomen om een verdere daling van het aantal werknemers zonder pensioenopbouw te stimuleren.  

Versobering expatregeling 
De versobering van de expatregeling wordt vanaf 2027 deels teruggedraaid: 5 jaar lang geldt een aftrekpercentage van 27%.


 

LAATSTE NEWS

Prinsjesdag is net achter de rug, dus hoog tijd om te bekijken wat er gaat...
18-09-2024
Schrijf je nu in en onze consultants nemen snel contact met je op.
10-09-2024
September actie! Zet nu een exclusieve HR vacature bij ons uit en ontvang...
2-09-2024
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close