BLOG

Het nieuwe arbeidsmarktakkoord: wat gaat er veranderen?

Je hebt de berichten afgelopen week vast voorbij zien komen. Er speelt veel op de huidige arbeidsmarkt. Recent hebben vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet afspraken gemaakt over een nieuw pakket van maatregelen. Dit pakket zal verder worden uitgewerkt en in 2024 aan de Tweede Kamer worden aangeboden.
Wij hebben deze maatregelen even voor je op een rijtje gezet, handig toch! 

Nulurencontracten gaan weg
De oproepcontracten zullen vervangen worden door een vast basiscontract voor het aantal uur waarvoor een medewerker ten minste standaard wordt ingeroosterd. Nulurencontracten worden hiermee afgeschaft en mogen niet meer worden afgesloten. Dit zorgt voor zekerheid en regelmaat in de werkweek! 

Lagere WW premie
Het hierboven genoemde vaste basiscontract, dat in de plaats komt van het nulurencontract, gaat onder de lage ww-premie vallen. Dat betekent dat je minder geld kwijt bent aan premies. 

Ketenregeling wijzigt
Na 3 contracten voor bepaalde tijd bij dezelfde werkgever mag pas na 5 jaar een nieuw tijdelijk contract worden aangeboden in plaats van de huidige 6 maanden. Hiermee komt er een einde aan draaideurconstructies. 

Werkgevers minder lang in onzekerheid over terugkeer zieke medewerker
Kleine en middelgrote werkgevers (t/m 100 medewerkers) kunnen al na het eerste ziektejaar van de medewerker duidelijkheid krijgen over de mogelijkheid van duurzame vervanging van deze medewerker. 
En dat niet alleen, na een check van het UWV na het 1e ziektejaar, kan de werkgever toestemming krijgen om de re-integratie in het 2de ziektejaar volledig te richten op spoor 2. Dat betekent dat de zieke medewerker duurzaam vervangen kan worden en daarmee zorgt de regeling voor continuïteit in bedrijfsvoering. 

ZZP’er moet zich verplicht verzekeren
Voor zelfstandigen zonder personeel komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die tevens betaalbaar is. Hierdoor hebben ZZP’ers een vangnet bij arbeidsongeschiktheid.

Crisisregeling personeelsbehoud
Word je als werkgever getroffen door een crisis of calamiteit getroffen, die buiten het ondernemersrisico valt, dan kun je een beroep doen op de crisisregeling personeelsbehoud. Dit houdt in dat medewerkers gedurende maximaal 6 maanden op een andere plek in het bedrijf kunnen werken, of tijdelijk minder werken, met behoud van hun ww-rechten. Zo behoudt de medewerker een baan en inkomen en kan de werkgever de crisisperiode overbruggen.

Auteur: Femke Rebergen, Senior HR Recruitment Consultant

LAATSTE NIEUWS

Meld je aan voor de kennissessie 'Hoe ga je het inzetbaarheidsgesprek aan met...
14-01-2025
De markt is volop in beweging naar aanleiding van de aangekondigde handhaving...
6-01-2025
Je kan je weer inschrijven voor de volgende editie van onze Walk-In Wednesday.
3-01-2025
OpenHR / Hrbaan gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close